1. Voiko kuka tahansa tulla kissanäyttelyyn turistiksi? Eli katsomaan ja kissoja ihastelemaan, vaikka ei varsinaiseen näyttelyyn osallistuisikaan?

Totta kai! Kissanäyttely on loistava paikka tutustua eri rotuihin ja vertailla niiden ulkonäköä ja kokoa. Se on paikka, jossa pääsee henkilökohtaisesti keskustelemaan kissakasvattajien ja omistajien kanssa ja esittämään ne mieltä painavat kysymykset. Tiedonkarttumiseen on saatavilla myös yhdistyksen jäsenlehtiä ja esitteitä.

1. Mitä kissan hieronnassa tapahtuu?

Näin aluksi on hyvä erottaa ammattilaisen tekemä hieronta kotihieronnasta. Ammattilaisilla tarkoitan eläinhierojia ja eläinfysioterapeutteja, jotka käyttävät hieroessaan monia erilaisia otteita. Niillä pyritään muokkaamaan pehmytkudoksia tapauskohtaisen tarpeen mukaisesti esimerkiksi kivun lievitykseksi, arpikudoksen pehmittämiseksi, krampin/jännityksen laukaisemiseksi tai veltostuneen kudoksen ärsyttämiseksi.


1. Mitkä ovat yleisimpiä tilanteita, joissa kissa tarvitsee ensiapua?

Kissa tarvitsee ensiapua tavallisimmin sairastuttuaan äkillisesti tai loukattuaan itsensä. Melko tavallisia tilanteita ovat myös erilaiset myrkytystilanteet tai vierasesineiden syönti.1. Mikä on normaali määrä kissanpissaa? Entä normaali pissaamistiheys?
Ja toisin: mistä tietää, että kissa pissaa liian vähän ja liian harvoin tai liian paljon tai liian usein?


Pissaamistiheys on yksilöllistä, niin kuin ihmisilläkin. Virtsantuotantoon vaikuttavat muun muassa kissan ikä, ravinto ja fyysinen aktiivisuus. Runsaasti kuivaruokaa syövällä kissalla on monesti krooninen lievä nestehukka, minkä takia pissapaakut ovat monesti pienempiä ja niitä tulee keskimäärin harvemmin kuin kosteaa ruokaa syövällä. Jos kissan nestetasapaino on kunnossa, virtsaa tulee keskimäärin noin 50 ml/kg/vrk. Tätä on tietenkin hieman hankala arvioida hiekkapaakuista. Keskimäärin kissa virtsaa 2-3 kertaa päivässä. Osa kissoista saattaa virtsata vain kerran päivässä, mutta on silloin on syytä miettiä, panttaako kissa virtsaamista esimerkiksi epämieluisan hiekkalaatikon takia.

1. Mitä tarkoittaa, kun kissalla on diabetes eli sokeritauti? Mikä sen aiheuttaa?

Diabetes mellitus eli sokeritauti tarkoittaa, että kissan veren glukoosipitoisuus eli ”sokeritaso” on liian korkealla. Tämä on kissoilla yleensä kissoilla seurausta ns. kakkostyypin diabeteksesta eli sitä että elimistön solujen insuliinireseptorien määrä on vähentynyt eivätkä ne myöskään reagoi normaalisti, jolloin glukoosia ei siirry soluihin. Insuliiniresistenssin syinä yleisimmin on ylipaino, mutta myös muut sairaudet voivat aiheuttaa sitä. Insuliinia tarvitaan elimistön liki kaikissa soluissa siihen, että glukoosia siirretään solujen sisälle. Joskus harvoin voi diabeteksen syynä alunperinkin olla haimaperäiset ongelmat kuten kasvaimet.
 

1. Minkä ikäinen kissa on vanha?

Kissaa voidaan yleisesti ottaen alkaa pitää ikääntyneenä noin yksitoistavuotiaasta asti ja vanhana noin viisitoistavuotiaasta alkaen. Vanheneminen on kuitenkin hyvin yksilöllinen prosessi niin kissoilla kuin meillä ihmisilläkin. Sen etenemiseen vaikuttavat mm. perimä ja kissan elinolosuhteet. Liikunta ja aktiivisuus sekä hyvä terveydenhuolto ja laadukas ravinto auttavat kissaa pysymään hyvässä kunnossa myös vanhemmalla iällä.

1. Mikä on mikrosiru? Onko kissojen siru samanlainen kuin koirilla tai muilla eläimillä?

Mikrosiru on pieni, noin riisinjyvän kokoinen kapseli. Tunnistesiru sisältää kansainvälisen standardinmukaisen numerosarjan eli kahta samanlaista numerosarjaa ei ole olemassa. Mikrosirussa on sisällä vain numerokoodi, ei mitään muuta infoa. Numerokoodi vaatii koodin ja omistajan tietojen rekisteröimisen johonkin tietokantaan, jotta siitä on hyötyä.  Mikrosiruja/tunnistesiruja on erilaisia, eri valmistajan tuottamia, mutta jokainen siru toimii samalla tavalla.

Kissoille ja koirille käy sama tunnistesiru, samoin esimerkiksi kanille. Liskoeläimien tai eksoottisten lemmikkien tai lintujen tunnistesirutuksesta en osaa sanoa, kannattaa tämä asia varmistaa alan harrastajilta tai asiantuntevalta eläinlääkäriltä.

1. Kissaa ei voi kouluttaa. Totta vai tarua?
 

Tämä on edelleen melkoisen yleinen harhaluulo, mikä ei pidä paikkaansa. Kissat ovat älykkäitä eläimiä, niitä voi kouluttaa ja ehdottomasti myös kannattaa kouluttaa. Kissojen kouluttaminen on jopa helpompaa kuin voisi ajatella. Kissojen mielenkiintoiseen maailmaan ja niiden käyttäytymiseen kannattaakin tutustua huolella, jotta yhteiselo kissojen kanssa sujuisi mukavasti ilman turhia ristiriitatilanteita. Koulutuksen avulla ihmisen ja kissan välistä vuorovaikutusta voi parantaa ja suhdetta vahvistaa. Myös monet hoitotoimenpiteet sujuvat helpommin, kun ne on erikseen kissalle opetettu.

1. Mitä on kissa-agility? Eroaako se koirien agilitystä?

 

Kissa-agilityssä kissa ohjataan hyppäämään erilaisten esteiden yli, putkien läpi ja keppejä pujotellen. Agility-sana tulee englannin kielestä ja se tarkoittaa suomeksi ketteryyttä. Agility on virkistävää toimintaa ja mukava harrastus sekä kissalle että omistajalle. Esteiden ylittämisen on tarkoitus olla leikkimielistä ja piristävää puuhaa, josta molemmat osapuolet nauttivat.
 

1. Milloin olisi Sylvin nimipäivä? En löydä sitä ystäväni kissannimipäiväkalenterista. Itselläni sellaista ei ole.

Sylvi-nimeä ei tosiaankaan löydy Helsingin yliopiston virallisesta kissojen nimipäiväkalenterista. Koska kissallasi on kuitenkin sellainen nimi, joka löytyy ihmisten nimipäiväkalenterista, voit hyvin viettää kissasi nimipäivää 8. elokuuta. Tuona päivänä suomalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat nimittäin nimet Sylvi, Sylvia ja Silva. Hyvää nimipäivää kissa-Sylville!

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita