Aivan ensimmäisenä ruotsalaiskirjailijan oma kissatilanne: Bo Söderströmin kotona asustavat Simba, Sepia ja Chai.

Niiden omistaja työskentelee Tukholmassa päätoimittajana Ruotsin kuninkaallisessa tiedeakatemiassa. Tutkimuksia tämä biologian dosentti on tehnyt niin kesyistä kuin villeistä kissoista - tarkemmin maukaistuna lumileopardeista ja leijonista. Muutenkin Söderström vaikuttaa olevan vallan viehtynyt kissoihin.


Bo Söderströmin kissakirja on nimeltään Mitä kissalla mielessä (Docendo 2017)


Ei siis ihme, että kissat ovat pääosassa hänen uusimmassa teoksessaan. Viime vuonna julkaistu Hur tänker din katt on ollut valtavan suosittu Ruotsissa, ja tänä keväänä kirja on ilmestynyt suomeksi.

"Kuten monilla kissanystävillä, myös minulla on hyllyssäni melkoinen määrä kissan käyttäytymistä käsitteleviä kirjoja. Miksi siis vielä yksi kirja kissoista?" Näin kyselee Bo Söderström johdantoluvussa.


Tämä peseytyvä kissa löytyy Mitä kissalla mielessä -kirjan sivuilta.


Mitä kissalla mielessä (Docendo 2017) kokoaa kattavasti ja kansantajuisesti uusinta tieteellistä tutkimustietoa kissoista. Siinä perustelut vielä yhteen kissakirjaan, jossa on tuloksia eri puolilla maailmaa tehdyistä tieteellisistä kokeista, joissa on tarkkailtu monen eri kissayksilön käyttäytymistä. Kissat kun eivät Söderströmin mukaan todellakaan käyttäydy miten sattuu, vaan niillä on selviä käyttäytymismalleja.


Jos kissa saisi valita -kappale kertoo kissoista ja ruoasta.


Kirja sisältää myös näyttäviä kissakuvia.


Söderström jakaa runsaan kissatietouden kuuteen aihepiiriin: Kesy mutta villi, Kissat aistit, Kissan käyttäytyminen, Kissan luonne, Kissa ja ihminen sekä Kissa kotona. Kutakin aihetta hän käsittelee usean luvun verran, ja lukujen lopusta löytyy aina tiivistelmä. Jos aikaa ei ole perehtyä koko kirjaan, tiivistelmät lukemalla saa hyvän tietopaketin näistä meitä niin kovin ihastuttavista eläimistä.


Lukujen lopussa on tiivistelmä tärkeimmistä asioista.


222 sivuun mahtuu paljon uutta mutta myös yllättävää tietoa. Kuten että kissa saa yhden vuoden aikana kiinni noin 12 lintua, joista se tuo omistajalleen näytille puolet. Tai että kissa tunnistaa sokkotestissä omistajansa äänen. Tutkimustietoa on siitäkin, että kissallisilla lapsilla on kehittyneempi elekieli ja itsetuntemus sekä paremmat sosiaaliset taidot kuin ilman kotieläintä kasvaneilla lapsilla.

Neuvojakin opus antaa kissalliseen kotiin. Kuten muun muassa sen, miten silittää kissaa niin, että lemmikistä tuntuu erityisen hyvältä ja kuinka voi estää kissaa kynsimästä huonekaluja. Näyttävien valokuvien lisäksi (kissakuvia, totta kai) tietoa ryydittävät piirrokset, kuten seuraavassa havainnollistetaan kissan kannalta ihanteellista olohuonetta.


Kirjasta selviää sekin, millainen on ihanteellinen olohuone kissalle.


Kissatietoutta on tarjolla myös taulukkomuodossa. Useamman kissan talouksissa on varmasti kiinnostavaa tarkastella ryhmäkäyttäytymiseen liittyviä asioita. Tällaiseen taulukkoon perehtymällä voi arvioida oman kissansa tilanteen ja kokeilla sen mukaisia taulukossa esiteltäviä toimenpiteitä.

Eikä hassumpi neuvo tämäkään: kun kissanpennut ovat 3–4 kuukauden ikäisiä, järjestä vilkkaita kutsuja, joissa kaikki vieraat hellittelevät pentuja! Tutkitut tieteelliset perustelut löytyvät tämänkin vinkin taustalta.

Toisinaan lukeminen on keskeytettävä, kuten Herra vai rouva talossa? -luvun alussa. Siinä Bo Söderström kertoo yksinkertaisesta kokeesta, joka antaa osviittaa luvun otsikkoon liittyen. Pakkohan sitä on kokeilla. Kun taas taulukko, johon kirjailija on koostanut erilaisia maukaisuja ja niiden merkityksiä yhdistettynä kissan muuhun elekieleen (kuva alla), on mainio esimerkki kirjan annista, johon on palattava uudestaan ja uudestaan.


Mitä kissasi yrittää sanoa? -taulukko on kiinnostavaa luettavaa.


Mitä kissalla mielessä taitaa muuten olla ensimmäinen yleistajuinen kissatietokirja, jossa on aivan oma lukunsa karvapalloista. Kyllä, kissan oksentamista sellaisista. Se(kin) on hämmästyttävän vähän tutkittu, mutta monelle kissanomistajalle ah ja voi niin tuttu ja kysymyksiä herättävä aihe.

Tämän kirja luettuaan katselee, kuulostelee, silittelee, toimii ja elää kissan kanssa jos ei aivan eri tyylillä, niin ainakin muutaman maukauksen verran uudella tavalla.

Seuraavaksi näet Bo Söderströmin videoterveiset suomalaisille kissaihmisille.
 

 

Lisätietoa kirjasta löydät kustantajan kotisivulta täältä näin ja sieltä voit myös ostaa kirjan itsellesi.

Opuksella on myös ruotsinkielinen Facebook-sivu, jonka löydät täältä.


Mitä kissalla mielessä -kirjan takakansi näyttää tältä.
Ps. Lisää oikein hyviä kissakirjavinkkejä, ole hyvä: Komea kissakirjavuosi 2016
 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita