Miten heinäkuinen mökkipäivä Ilomatsin Möhkössä voi saada yllättävän käänteen? Helposti. Pinkkitassun Harveyn eli tuttavallisemmin Hartsan omistaja Eija Haukka jaksaa tapahtunutta yhä hämmästellä.

Mökkipäivä on mökkipäivä: ruohonleikkuuta, kalastamista, uimista ja hyttysetkin inisevät, mutta puhelimen soimista ei kukaan kuullut.

Hartsa mökkitunnelmissa Ilomantsissa

- Kahvipaussin aikana huomasin, että minulle oli soitettu ja vastaajaan jätetty viesti. Myös Facebookin Messenger näytti punaista pallukkaa tarkoittaen, että viestiä pukkaa.

Mikkohan se siellä, Murtosen Mikko eli Pinkkitassun kissalan ja myös Hartsan kasvattaja. Mikko itse sijaitsi silloin Berliinissä ja tavoitteli lomailevaa Eijaa. Tai no, tarkemmin maukaistuna punaista eurooppalaiskissaa, vuoden ja 8 kuukauden ikäistä Hartsaa.

- Mikko toivoi pikaisesti vastausta kysymyksiin, olisimmeko viikon päästä kotimaisemissa Espoossa ja voisiko Hartsa mahdollisesti osallistua filmintekoon, kertaa Eija viime kesäistä viestittelyä.

- Elokuvassa tarvittaisiin lapsiin ja valjasteluun tottunut punatabbykissa ja ilmeisesti liikutaan ulkona ja kissa päätyy lapsen syliin.

Elokuvan tuotantoyhtiöllä oli vielä yksi toive: he haluaisivat tutustua kissaan kotioloissa niin, että eläintenkouluttaja Tuire Kaimio arvioisi kissan luonteen ja sopivuuden tehtävään.

- Eihän tähän voinut mitään muuta kuin pöllämystyneenä vastata "juu, kotimaisemissa ollaan ja saa antaa yhteystiedot".


Mökillä Hartsan kaa.


Seuraavassa hetkessä Eija tajusi, ettei ollut kysynyt lainkaan Hartsan mielipidettä.

- Siellä se istui lasten kanssa ongella autuaan tietämättömänä siitä, että häntä ja hänen "sopivuuttaan" saattaisi "joku" tulla "arvioimaan" filmausmielessä.

Lupa heltisi, ja jo viiden minuutin kuluttua Eijan puhelin soi. Kuvausjärjestäjä Lotta Lanamäki Zodiak Finland Oy:stä kertoi, että kyseessä on kolmannen Onneli ja Anneli -elokuvan kuvaukset Loviisassa. Niin ja seuraavana maanantaina Tuire Kaimio tulisi Eijan ja Hartsan luo tutustumaan tulevaan filmitähtiehdokkaaseen.

- Tuiren kanssa ulkoilutimme Hartsaa valjaissa. Se on Hartsalle tuttua hommaa ja jota hän suorastaan vaatii.

Hartsalla on myös postinhakurutiini, jota on noudatettu aina pentuajoista lähtien. Silloin valjaat unohdetaan ja aamun lehti haetaan postilaatikosta yhdessä siten, että kissa kulkee sylissä mukana.

- Siinä ehtii tsekata päivän sään, hajut, tuulen suunnan, lintutilanteen ja muut kissalle tärkeät asiat.

Eläintenkouluttaja halusi myös nähdä, miten Hartsa ottaa hänet vastaan ja miten käyttäytyy sylissä varsinkin silloin, kun kissa on sitä mieltä, että sylissä oleminen saa nyt riittää.

- Seuraavana päivänä kuvausjärjestäjä soitti, että kuvaukset kutsuvat jo heti huomenna. Paikalla Loviisassa tulisi olla kello 12.

Ja näin myös tapahtui. Kuvauspaikalla odotti yllättäen kaksi muuta eurooppalaista punatabbya: Tiikerililjan Lounatuuli eli Simba ja Silkkiturkin Quukkeli. Eijalle nimet olivat tuttuja kissanäyttelyistä.

- Näin oli varmuuden vuoksi ja ihan eläinsuojelullisistakin syistä. Jos yksi kissa väsyy, kyllästyy tai sitä jännittää liikaa, seuraavan kanssa voi jatkaa paremmalla onnella.


Tässä istuu leffatähtikissa Hartsa Loviisan kesäisissä maisemissa.


Kaikille kolmelle kissalle elokuvakuvaukset oli uusi ja outo tilanne. Simballa oli mukana oma isäntä ja Quukkeli oli tullut paikalle eläintenkouluttaja Tuiren mukana.

- Me kissanomistajat olimme kissoinemme omilla reviireillämme, jotta kissat pysyisivät levollisina. Näin emme myöskään ehtineet juuri kuvauspäivän aikana keskustella kokemuksistamme.

Päivän aikana käy selväksi, mitä filmitähtikissa enimmäkseen tekee. Filmitähtikissa odottelee.


Hartsa osaa myös odottelun.


Ja tarvittaessa odottelee vähän vielä lisää.


Jotain jännää tuolla tapahtuu. Niin se leffa!


- Tarkoitus oli, että kissakohtaukset olisi kuvattu kello 12 – 16 välillä. Samalle päivälle sattui kuitenkin lehdistötilaisuus ja toimittajat pääsivät tutustumaan kuvauspaikkaan, haastattelemaan näyttelijöitä ja kuvausryhmää. Kuvaukset päästiin aloittamaan silloin, kun niiden olisi jo pitänyt päättyä, Eija kertaa

Ennen omaa vuoroa Hartsa ja emäntä ehtivät useamman tunnin ajan valjastella Onnelin ja Annelin vehreässä puutarhassa ja ihmeellisen sinisen talon liepeillä. Ja myös kölliä ja nukkua pensaiden alla (ainakin Hartsa) ja ihastella kaunista merimaisemaa.Onnelin ja Annelin ihanan sinisen talon huudeilla tässä.


Punainen kissa ja sininen talo. Semmoista on Onneli ja Anneli -leffassa.


Hartsa etenee loviisalaisessa ruohikossa.


- Onneksi aurinko paistoi, oli lämmintä ja kärpäsiä ja perhosia riitti metsästettäväksi. Ja kaikenmoista härdelliä poneineen hämmästeltäväksi.

Kenelläkään filmitähdellä, ei neli- eikä kaksijalkaisilla, ollut hätää. Ruokaa ja juomaa riitti ja Hartsalla oli omatkin eväät mukana.

Vihdoin itse asiaan! Kuvaukset alkavat kohtauksella, jossa Onneli (Aava Merikanto) kävelee kohti naapuritalon asukkaiden Misseä ja nostaa kissan syliinsä. Eija paljastaa, että Simba hoiti tämän osuuden.

- Harmillisesti emme nähneet miten se tapahtui, koska olimme samaan aikaan omalla reviirillämme pensasaidan takana. Mutta mallikkaasti se varmasti sujui, koska melko pian siirryttiin seuraavaan kuvausvaiheeseen.

Nyt on Hartsan vuoro. Onneli ja Anneli (Aava ja Lilja Lehto) kävelevät rinnakkain hiekkatiellä ja keskustelevat keskenään. Samalla Onneli kantaa Hartsa-Misseä sylissään.Onneli, Anneli, Misse ja eläintenkouluttaja Tuire Kaimio.


Eija selittää, että ennen kuvausta asennellaan vielä tikkaita, valoja, lakanoita, mikrofoneja ja kuvauskiskoja, joita pitkin kuvaaja tuoleineen ja kameroineen liikkuu tyttöjen rinnalla näiden kävellessä. Melkoista hyörinää siis.

- Hartsaa kuvattiin myös ihan "tavallisesti" yhdessä tyttöjen kanssa. Samalla häntä totuteltiin karvaiseen äänitysmikrofoniin. Mikrofonia kuljetettiin kuvauksena aikana lähietäisyydellä, joten siihen oli hyvä tottua. Aluksi Hartsa tuijottikin sitä vähän kummaksuen, mutta unohti sen aika pian, muistelee Eija ja lisää, että kissasta tuuhea mikrofoni varmasti muistutti naapurin tuttua Sissi-koiraa.

- Minustakin Sississä ja karvamikissä oli samaa näköä, nauraa Eija.

Hän arvelee, että monia kiinnostaa eräs asia. Nimittäin miten kissa saatiin pysymään paikallaan niin, ettei se pääse karkaamaan.

- Kuvausten aikana käytettiin näkymätöntä siimaa, joka kiinnitettiin huomaamattomiin valjaisiin. Siima kierrettiin Onnelin ranteen ympärille kaiken varalta. Hartsalle laitettiin lisäksi kaulaan sininen huivi. Ilmeisesti sen tarkoitus oli häivyttää siimaa ja valjaita, Eija arvelee.

Välillä elokuvan ohjaaja Saara Cantell antaa ohjeita. Kohtaus otetaan uudestaan, jos tytöt kävelevät liian nopeasti tai siimaa näkyy liikaa.

- Sylissä Hartsan piti olla mahdollisimman paljon samassa asennossa kuin edellisessä otoksessa, jossa Misse nostettiin syliin.
Yhden otoksen ajaksi Hartsa pääsi huilaamaan. Hän oli selvästi sitä mieltä, että nyt oli tauon paikka.

P
aikalle oli liihotellut lintuja, joiden perään Hartsan piti myös katsoa. Quukkeli hoiti tämän otoksen rauhallisempana sylissäolijana, vaikka se näytti tärisevän sylissä jännityksestä.


 - Hartsan kanssa otettiin tauon jälkeen vielä pari ottoa, ja lopulta ohjaajakin oli tyytyväinen siihen, mitä oli saatu aikaan.


Onneli ja Anneli ja muuan leffatähti Hartsa
© Heli Sorjonen / Zodiak Finland

Eivät Onnelin ja Annelin naapureiden eli Tingelstiinan (Elina Knihtilä) ja Tangelstiinan (Kiti Kokkonen) kissan näkymiset suinkaan vielä tähän päättyneet. Lopuksi Hartsan kanssa kuvataan kohtaus, jossa Misse istuu hetken paikallaan ja lähtee sitten tassuttelemaan pois.

- Tämä otos meni kerralla purkkiin. Filmitähti ja kuvausryhmä taisivat olla tässä vaiheessa yksimielisiä siitä, että työpäivä on täynnä, nauraa Eija.

- Oli mielenkiintoista seurata elokuvantekoa lähietäisyydeltä. Erittäin tärkeää on kuvausryhmän ja koko joukon toimiva yhteistyö. Tästä porukasta huomasi, että se oli kokenut ja yhteenhitsautunut tiimi. Jopa Hartsa tuntui kuuluvan tiimiin. Hänelle osoitettiin huomiota, hänen komeudestaan huomattiin mainita ja kaikin puolin häntä kehuttiin, kannustetiin ja rapsutettiin parhaimpaansa.

K
issanomistaja oli erityisen iloinen siitä, miten kissatähdet oli huomioitu. Työkseen elämiä kouluttava Tuire Kaimio oli paikalla huolehtimassa elokuvan eläinten hyvinvoinnista ja seuraamassa, miten ne reagoivat eri tilanteissa ja milloin on parasta antaa lepohetki.

- Kuvauspäivän päätteeksi Hartsa söi ansaitun aterian ja nukkui kotimatkalla tyytyväisenä omassa kuljetuslaatikossaan. Kotona hän siirtyi omaan pesäänsä. Unta ei tarvinnut houkutella.


Elokuvan taikaa vai mitä, mutta valkokankaalla Hartsan ja muiden Misse-kissojen silmät loistavat hämmästyttävän värisinä ja turkki hehkuu aivan toisenlaisena punaisena.

- Mutta mikäs sen paremmin ainakin Pinkkitassulle sopisi kuin elokuvarooli vaaleanpunaisena punatabbyna.Haastattelun lisäksi tämän artikkelin lähteenä on käytetty Eija Haukan kirjoittamaa lehtijuttua, joka on julkaistu eurooppalaiskissat ry:n Serry-lehdessä 3/2017.

Kuvat: Eija Haukka, Heli Sorjonen / Zodiak Finland, Tessa.lv

Tässä vielä kerran Pinkkitassun Harvey omassa alkuperäisessä värityksessään.

Tess.lv:n ottama kuva Pinkkitassun Harveysta eli Hartsasta.

 

Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen -elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen lastenkirjaan Onneli, Anneli ja orpolapset. Tämä uusin elokuva on Onneli ja Anneli -elokuvasarjan kolmas ja samalla viimeinen osa. Huippusuositut elokuvat ovat keränneet yli 400 000 katsojaa. Hartsan tähdittämän leffan ensi-iltaa vietettiin 27.1.2017.

Loikkaa tänne katsomaan esittely eläintähdistä:

 

 

Täältä näet Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen -elokuvan trailerin:
 

 

Tiesitkös, että Tangelstiinan saappaissa asteleva Kiti Kokkonen on kissaihmisiä? Lue Kitin vastaukset Kissakkaan kissanystäväkirjaan täältä näin. Eläintenkouluttaja Tuire Kaimion neuvoja kissan kieleen ja mieleet voit lukea puolestaan täältä.


Lisää leffakissoja, turkulaiskolli Raksu nimittäin! Lue lisää:

* Kissa sinä olet tähti
* Kissani on valkokankaalla – tältä nyt tuntuu! 

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita