Syksyllä 2014 ilmestynyt Cecilia-kirja sai tänä vuonna jatko-osan. Mitä 10-vuotias Minttu tykkää Satu Heimosen kirjoittamista kissa-aiheisista kirjoista? Siitä otamme seuraavaksi selkoa.

Mikä kissalle nimeksi? Kas siinä pulma. Tai jos ei sittenkään. Näillä neuvoilla voi löytyä mitä sopivin ja parhain nimi omalle kissalle. 

 

Nilsiästä kajahtaa kuulumisia: "Mökkikausi on alkanut ja Ween pojat ovat innoissaan!"

Ween pojilla tarkoitetaan Wäinöä ja Walentinoa (brittiläinen lyhytkarva Silver tipped BSH ns 11) sekä Wiljoa (brittiläinen lyhytkarva täplikäs BSH n 24 64). Entä mitä mökkikauden alkaminen tässä kissataloudessa meinaa?

Seuraavaksi maukaisuvuoro kissojen emännälle Anne Lehtorannalle:

Jos joku ihmettelee, mitä on ripustettu Pörtsän ja Pontuksen uuteen ulkotarhaan, vastaus tulee tässä: kukkapenkin puista reunanauhaa. Niin että mitä ja miksi? Pörtsän ja Pontuksen omistaja Tarja Hirvimäki-Ylinen, kerro lisää!

Pikku Kakkonen etsi syksyllä 2014 taitavia kissoja. Ja löytyihän niitä katseltavaksi monelle perjantai-illalle! Kissat-sarjan jokaisessa jaksossa tutustuttiin erilaisiin kissoihin, ihaniiin, osaaviin sellaisiin. Tässä linkit kaikkiin Yle Areenassa näkyviin jaksoihin.

 

Näin siinä käy, kun syntymäpäiväsankari on kissa (Sofia 10 vuotta), vieraat ovat kissahulluja tätejä (ainakin seitsemästä kissablogista) ja juhlapäivän teemana on kissat. Niin, silloin pöytään tuodaan kakku, joka näyttää tällaiselta:
 

 
Kas kissoja, kuten siperiankissa Lucasta, bengali Veeraa ja rescuekatti Puuttinia. Kas kissoista tietäviä asiantuntijoita, kuten eläinlääkäreinä toimivia Elisa Valantaa ja Jukka Kuusistoa. Heidät kaikki Kissakas tapasi Lemmikkimessuilla 12. - 13.11.2016.

Monta kissa-aiheista asiaa selvisi messuviikonlopun aikana. Kuten se, onko matokuuri välttämätön sisäkissoilla ja pysyvätkö kissan hampaat paremmin kunnossa, kun sille antaa luista lihaa järsittäväksi. Ehdittiinpä Puuttinin kanssa kävelylle ja selviteltiin, millainen on kissan ihanteellinen ruokavalio.

Kissatarhan ovessa on kyltti ja kyltissä teksti "Huvimaja". Katja Nieminen rakensi kissoilleen tarhan, jonne Ossi ja Eetu pääsevät suoraan keittiön ikkunasta. Kissat nauttivat ulkoilusta huvimajassaan, ja Katja toimii ikkunan ääressä portsarina.

Lemmikeille tarkoitettuja hoitopaikkoja on perustettu kymmeniä eri puolille Suomea. Kissanomistajia kiinnostavat tietysti sellaiset, joihin voi viedä oman kissan päiväksi, viikoksi tai pidemmäksi ajaksi. Osaan lemmikkihoitoloista ja -hotelleista ovat tervetulleita vain kissat (tai vain koirat) ja löytyy niitäkin, joissa hoidetaan sekä kissoja että koiria ja mahdollisesti muitakin lemmikkejä.

Kissakas kokosi listan, jossa kissa- ja lemmikkihoitolat ovat kunnan mukaan aakkosjärjestyksessä.

 

Rikkinäinen lipasto on saanut Emman ja Sallan kotona aivan uudenlaisen elämän. Sen paikka on nyt verkotetulla parvekkeella, jossa se toimii kolmen kissan kiipeilypuuna. Aivan tuollaisenaan naiset eivät vanhaa huonekalua Mymmelille, Kipalle ja Jasperille antaneet.

- Mietittiin ekaksi
kiipeilypuuksi jotain hyllysysteemia. Sitten Pinterestistä löytyi idea laatikoista, ja ihan itse omalla tavalla se sitten tehtiin, muistelee Emma.

Matalia puutaloja, kapeita kujia. Pohjanlahden rannalla sijaitseva kaupunki on saanut nimensä tiettävästi kuningatar Kristiinan mukaan. (Tai nimen valinnut kenraalikuvernööri Pietari Brahe ajatteli kuningatteren sijaan sittenkin omaa armasta vaimoaan, kreivitär Kristina Katarina Stenbockia.)

Niin tai näin, kulttuurisihteeri Riitta Raikio-Söderlund vakuuttaa, että kaupunki on tunnettu myös kissoistaan.

Älä heitä pois suklaamunien muovisia sisusmunia. Seuraavan videon katsottuasi tiedät, että niille on käyttöä ja hyvää käyttöä onkin.

Millaiset tassut kissalla, sellaiset myös ihmisellä. Näin on ainakin Helin luona, kun hän sai valmiiksi villasukat. Ja entäs se kissa? Markka näyttää tältä:

Toisen sotku on toisen taide. Pietikäisillä tämä on kirjaimellisesti näin ja totta ja nähtävillä, kun astelee portaita pitkin yläkertaan.
 

Kävelin eilen illalla Viljandin vanhassakaupungissa. Siellä idyllisellä Lutsu-kadulla on Vanalinna kassiplank eli Vanhankaupungin kissalankkuaita, jonne ihmiset voivat laittaa kuvia Viljandin kissoista.

 

Kyllä netissä kissavideoita riittää, vaan miten on kotimaisten kattien laita? Kuopiolainen Neo on ehdoton ykkönen. Neo-nimisen kissanpennun ja sen emon pesuhetkeä on katsottu kymmeniä miljoonia kertoja. Mainiosti menee ja näkyy myös Suonenjoella kehränneellä Siirillä ja Tampereella venyttelevällä Ruusulla. Kissojen videoesiintymiset keräävät YouTubessa satojatuhansia silmäpareja ympäri maailmaa.

On pehmeän pörröinen unen maa,
missä kissa saa rauhassa tassuttaa


Näin alkaa Kissan uni -niminen runo. Eikä se mikä tahansa runo olekaan, vaan sellainen, jonka Salme lähetti Kissakkaan runokilpailuun keväällä 2014. Kirjailija Tuula Korolainen valitsi runoista viisi parasta, ja Kissan uni oli yksi niistä. (Lue täältä muutkin voittoisat runot.)

Hommaan voi ryhtyä vaikkapa kuten Kare Tehikoski. Kotona on kaksi kissaa, Nelli ja Manu, mutta Kissakoti Kattilassa hän on taas ja moikkaa ensin Reiskaa (kuvassa). Sitten on asiaa Tirrille, Vilpertille ja Pertulle.

 

Vanhat villasukat tai uudet juuri neulotut, niin tai näin, saa niistä tehtyä mainiot kissasukat. Se onnistuu kuvioimalla kissa valmiisiin sukkiin silmukoita jäljittelemällä. Eikä tämä kissa olekaan ihan mikä tahansa katti. Sen etuosa on toisessa sukassa ja takapää toisessa. Niinpä yhdessä niistä muodostuu kokonainen kissa.
 

Se, mikä on herkkua ihmiselle, voi olla vaarallista kissalle. Lemmikille haitalliset ruoka-aineet voivat ärsyttää, aiheuttaa oksentelua, ripulia ja kouristelua. Vaarallisimpia ovat kahvi, tee, kaakao ja tumma suklaa, jotka voivat johtaa hengitysvaikeuksiin, sydämen rytmihäiriöihin ja pahimmassa tapauksessa kuolemaan.
 

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita